Добре дошли в Мирьовата къща през сезон 2018

Какво ново има в Мирьовата къща ? 

За сезон 2018 инсталирахме кръгъл басейн BESTWAY с размери 3,66 м ширина и 0,80 м дълбочина. Моля обърнете внимание на следните указания за използване на басейна: Използването на басейна и осигуряването на сигурността на ползващите е изключителна грижа на самите настанени в Мирьовата къща. Особено внимание и постоянно наблюдение при ползване на басейна изискват деца на възраст до 12 години. Със заплащане на резервацията гостите потвърждават това свое задължение и се отказват от каквито и да било претенции към собственика или негови договорени партньори и служители при евентуално възникнали проблеми и злополуки.

За ползващите басейна, плажуващите или одпочиващите на долната тераса са осигурени две душ кабини и два тоалета в приземния етаж. При използването им е небходимо предварително измиване на външния душ.

Планираме изграждане на кът с надуваем Lay-Z-Spa джакузи  както и инфрасауна за 2 души. Използването на сауната и джакузито не е в цената и ще бъде с допълнителна поръчка и заплащане. 

Успяхме да подобрим спалните в стил  boxspringbed което означава по-голям комфорт при спане  и ставане от леглото.

Екипирахме кухнята с нова кафе машина от  Dolce gusto by Krups. Ще е необходимо по пътя към Мирьовата къща да си набавите Вашите любими капсули за кафе от тази машина.

Изградихме нова вътрешна камина с камера с панорамно стъкло. Без преувеличение може да се каже че камината с приятния си, мек и гальовен огън направи дневната още по-уютно и предпочитано място в къщата.

Построихме нов външен грил на терасата пред къщата където при хубаво време има възможност да опитате кулинарните си умения.

Инсталирахме нов телевизор с плосък екран и възможности за включване USB флаш и интернет програми.

За новия сезон имаме тонколона с мощност 50 вата и възможност за  ползване на музика от USB флаш, SD , радио както и ползване на микрофон в стил караоки.

Както се вижда има много причини да предприемете едно пътуване към любимия еленски балкан за да заредите себе си и близките си с нова енергия и незабравими преживявания.

Новия сезон 2017 в "Мирьовата къща" започна

За информация и резервации използвайте запитване в меню контакти или пишете на нашия е-мейл:info@themiroscottage.com

Актуални събития в Елена и региона за сезон 2017:

21. май 2017 Празник на град Елена. Ден светите равноапостоли Константин и Елена

23. май 2017 Фестивал на Модерното изкуство "Пъстър Балкански свят"

юли 2017 Празник на меда и пчеларството "Медена седянка по еленски"

юли 2017 Арт пленер на алтернативните изкуства "Свобода"

27,28 октомври 2017 Празник на известната Еленска естествено сушена шунка (филе Елена)

................

На 26.октомври 2014-неделя  от 9.00 часа във черквата Св.Димитър във село Блъсковци (10 мин пеша-1 км. от Мирьовата къща посока запад) ще има църковна служба във връзка със традиционния български празник Димитровден след службата около 11 часа ще има курбан.Имате възможност да присъствате на службата,да почетете Св.Димитър и да подкрепите църквата със дарение както и да участвате в курбана след службата.Вашите помощи ще бъдат регистрирани във книгата за дарения.За целта се обръщайте към Катя-кметица и член на настоятелството на църквата Св.Димитър с.Блъсковци.

Великден 2014

Великденска празнична седмица в Елена ще се състои по време на Великденските празници през април като традиционно се провежда конкурс за най-добре украсен и опечен обреден хляб.

От спортните събития си струва да се спомене провеждането  на етап от рали Твърдица -Елена в началото на май месец.Интересен е и турнира по тенис на маса както и туристическия поход организиран от местното тур.дружество Чумерна.

10.10.2013

На 27.10.2013  от 9.00 часа във черквата Св.Димитър във село Блъсковци/на 15 мин пеша-1 км. от Мирьовата къща посока запад/ ще има църковна служба във връзка със традиционния български празник Димитровден след службата около 11 часа ще има курбан.Имате възможност да присъствате на службата,да почетете Св.Димитър и да подкрепите църквата със дарение както и да участвате в курбана след службата.Вашите помощи ще бъдат регистрирани във книгата за дарения.За целта се обръщайте към Катя-кметица и член на настоятелството на църквата Св.Димитър с.Блъсковци.Ще имате възможност да отдадете почит и на паметника на загиналите във Балканската война 1912г. 18 войни от Блъсковци.Наскоро се честваха 100 години от началото на Балканската война.Паметника се намира в близост до черковния двор,на изток от черквата по пътя за Търкашени.Повече информация от архива във Велико Търново може да видите на http://www.archives.bg/balkanwars/search?Name=Value .За децата ще има изненади.

01.05.2013

Мирьовата къща.Препоръчваме Ви интересен обект за посещение във Елена-Даскалоливницата.Даскалоливницата е  първата българска гражданска посройка в град Елена.Строена е през 1844 година за нуждите на първото българско класно училище,основано от Иван Николов Момчилов 1843 и наречено "Даскалоливница" от Петко Рачев Славейков-възпитаник на училището.Сградата се намира във възрожденския комплекс в центъра на Елена и може да се посети със екскурзовод .За повече информация погледнете:http://history.elena.bg/daskalolivnitzata.htm

08.03.2012

Спомен за баба Дана.На 06.03.2012 ни напусна завинаги баба Дана.Помня една случка със баба Дана и искам да я споделя със Вас.Беше 2007 година пролетта.Бях дошъл във село със колата си а моите съседки баба Дана и баба Ана трябваше да отидат до Елена по работа.Аз им предложих да ги закарам със BMW-то и те приеха.Както подобава на  дами със вкус те си сложиха най-хубавите дрехи,златни обеци,излъскани обувки изобщо нагласени.Седнаха на кожените седалки и вместо да се смутят от лукса баба Дана със  достойнство ме похвали,че хубава кола съм си избрал и че те със радост ще ме оставят да ги заведа до Елена.Във града вече като слизаха баба Дана ме подсети да не забравя,че след един час трябва да ги закарам обратно и ще чакат само мене.Ето такава беше баба Дана.

 

 

За къщата

Еленския Балкан се намира във северните части на централна Стара планина във Предбалкана.Характерен е със по мекия си релеф,много пасища и поляни,широколистни гори,водоеми.Средна надморска височина 500-600м..На север от Елена във близост до язовир Йовковци се е сгушила Мирьовата къща.Със спиращия дъха изглед към хребетите на средна Стара планина разположена на спокойно и слънчево място във романтичното,живо и със реставрирани къщи село Търкашени къщата е точното място за почивка или за изходна точка за културен туризъм.Селото се намира на 3,5 км северно от центъра на град Елена .Във двора на къщата има най-малко 3 места за паркиране на автомобил.Къщата се състои от един приземен и един надземен етаж.Гостите ползват надземния етаж във който се влиза по каменно стълбище и през солидна дъбова врата.Етажа разполага със обширен чардак-веранда,вестибюл, три стаи за гости,дневна със кухненски бокс,баня и тоалетна.Мирьовата къща е изцяло реконструирана през 2009 г. Известния еленски майстор Петко Лазаров на когото бе поверена реконструкцията на Мирьовата къща е запазил оригиналните елементи от бита на нашите предци и използвал характерни архитектурни елементи за строителната традиция във Еленско като например сарай сачак на покривната конструкция,каменен дувар,порта със стреха,плочници,както и характерни дървени детайли.Във интериора е запазено оригиналното огнище,дървена обшивка на таваните-каратаван,оригинални врати със старинен обков,джамали-отоплителни системи чрез движение на топъл въздух по въздуховоди.

Атмосфера

Атмосферата на Мирьовата къща и село Търкашени е свързана с природата и с бита на местните хора.Сутрин ще ви буди синигер,скорец или чучулига през деня ще виждате как лястовиците неуморно свиват своите гнезда,ще чувате как звука от камбаната на селската църква отеква и оставя отпечатък във времето и душата Ви.Вечер ще наблюдавате Млечния път опиянен и невярващ, че почти докосвате звездите.

themiroscottage.com 2011 | admin