Хората

Баба Ана. Живее в къщата със големия чардак и пчелните кошери във двора. Къщата е през една от Мирьовата къща. Баба Ана е позната както във Търкашени така и в околията. Винаги има какво да ти разкаже, да те разсмее да те покани във двора на чай или кафе. От баба Ана може да си купите чист пчелен мед който произвежда сина и Вачо.

Катя, дъщерята на баба Ана. Катя е винаги готова да помогне със съвет и е много отзивчива. Катя е кметски наместник за Блъсковци и Търкашени. Организира два популярни празника в Блъсковци. Единия е празника на мекицата а не по-малко интересен е празника на шарената българска черга. Нужно е да разберете датите на събитията и да се присъедините към празника. Катя е и ръководител на състав за народни песни към читалището в Блъсковци.

Баба Ана и Баба Дана (за съжаление вече не е сред нас) са една от причините да я има Мирьовата къща защото те са ме инспирирали и давали вяра, че това дело е разумно и полезно. Името на къщата беше провокирано от баба Ана и баба Дана защото ме наричат Мирьо.

Архимандрит Леонид Рилски. Роден е в с. Търкашени. Неизвестно кога постъпва като послушник в Рилската света обител, но има писмени сведения, че през 1934 г. вече е сред послушниците на обителта. През 70-годишния си монашески живот се проявява  като изпълнителен монах, благ старец, добър проповедник и изповедник. Владеел е френски език и общувал с много чужденци. Имал е забележителна колекция от пощенски картички от най-различни страни.

Виолета Чушкова. Живее в Елена. Преводач на английска литература. Създала е летни и постоянни училища за съвременно преподаване на английски език съчетано със различни приложни часове като конна езда, ходене по планински пътеки. Интелектуалка със много познанства във града. Известно е новото и училище ”Вилиленд” във началото на село Мийковци –12 км. от Елена и във подножието на връх Чумерна.

themiroscottage.com 2011 | admin