Хората

Баба Ана. Живее в къщата със големия чардак и пчелните кошери във двора.Къщата е през една от Мирьовата къща.Баба Ана е позната както във Търкашени така и в околията.Винаги има какво да ти разкаже,да те разсмее да те покани във двора на чай или кафе.От баба Ана може да си купите чист пчелен мед който произвежда сина и Вачо.

Баба Дана. Живее срещу Мирьовата къща през пътя.Баба Дана е винаги готова да помогне със съвет и е много отзивчива.Гледа пуйки,кокошки и кози.Във сезона има пресни яйца които продава на добра цена.Ако се уговорите може да Ви направи чудесни мекици сутрин.Необходимо е да и набавите продуктите и да я възнаградите за труда. Баба Ана и Баба Дана са една от причините да я има Мирьовата къща защото те са ме инспирирали и давали вяра,че това дело е разумно и полезно.Името също е от тях защото ми казват Мирьо.Ако имате нужда от нещо винаги можете да се обърнете към тях.

Архимандрит Леонид Рилски. Роден е в с. Търкашени. Неизвестно кога постъпва като послушник в Рилската света обител, но има писмени сведения, че през 1934 г. вече е сред послушниците на обителта. През 70-годишния си монашески живот се проявява  като изпълнителен монах, благ старец, добър проповедник и изповедник. Владеел е френски език и общувал с много чужденци. Имал е забележителна колекция от пощенски картички от най-различни страни.

Виолета Чушкова. Живее в Елена.Преводач на английска литература.Създала е летни и постоянни училища за съвременно преподаване на английски език съчетано със различни приложни часове като конна езда,ходене по планински пътеки.Интелектуалка със много познанства във града.Известно е новото и училище”Вилиленд” във началото на село Мийковци –12 км. от Елена и във подножието на връх Чумерна.

themiroscottage.com 2011 | admin