Околността.Излети.

Излети пеша.

Жидовецката чешма. Намира се на края на село Търкашени посока югоизток. Към чешмата води стар калдъръмен път. Този път е служил преди години на местните жители за превоз на пшеница до мелницата която е била разположена на река Веселина във ждрелото Боаза. Има легенда за чудотворния характер на водата от Жидовецката чешма която най-добре разказва стопанина на Жидовската/Жидовецката/ къща-намира се на пътя за чешмата първата къща отдясно във долната махала на Търкашени.
Кота 744.Намира се на Северозапад от Мирьовата къща. Тръгва се по пътя за Блъсковци и малко преди селото след изоставените обори се тръгва на север и нагоре по баира.Върви се по коларски път. Малко преди върха се открива чудесна гледка към Язовир Йовковци както и към връх Чумерна-на юг от кота 744. Разходката е за около един час отиване и връщане,препоръчваме я.

Чуканския баир. Жидовецката чешма е в подножието на Чуканския баир.Има пътека, която води през баира на юг от Търкашени до Елена.Баира се вижда южно от чардака на къщата.Разходката до билото на баира е за около 1 час.

Язовир Йовковци. Язовира е изкусвен водоем изграден през шейсетте години на миналия век. Захранва със питейна вода Велико Търново и градовете наоколо. Във язовира се срещат различни видове риба-шаран, щука, мряна и е любимо място за риболов.Намира се на около 4 км югозападно от Търкашени.Върви се по пътя за Блъсковци и на кръстовището след Блъсковци се поема по пътя който е перпендикулярно.Пътя е асфалтов и може да се пътува и с лека кола. Разходката е интересна и защото минава през село Велчовци-има параклис и кръчма във Трухчевата къща.Ако се продължи още покрай брега на язовира се стига до село Яковци. То е разположено на пътя Дебелец- Елена. От Яковци водят началото си две екопътеки.

Боаза. Подобно на излета до Чуканския баир след жидовецката чешма се продължва надолу по коларски път минава се покрай мелницата и се стига до левия бряг на река Веселина .Има железопътен мост по който може да се мине на десния бряг и от там да се стигне до ханчето на Боаза. Ханчето има ресторант и басейн със плаж. За любителите на риболова във вировете на река Веселина както и във нейните притоци Златаришка, Костелска, Мийковска река/виж излета със автомобил до Марянския манастир/има възможности за изпробване на различни техники и по-динамичен риболов. При добра техника на спинингиране може да уловите кефал, распер, щука.

Излети със автомобил.
Град Елена. Елена се намира на 4 км. южно от Търкашени. До града води асфалтов път както и пътека за пешеходен туризъм която минава през Чуканския баир покрай Жидовецката чешма. Елена е град със богата възрожденска история. Тук е роден и живял Иларион Макариополски, къщата му в центъра до реката е отворена за посещение ежедневно. Във Елена е отворило врати първото класно училище в България-Даскалоливница. Може да се посети със екскурзовод ежедневно във ансамбъла от възрожденски сгради над часовниковата кула. Също забележително творение на българския възрожденски дух. Пак там се намира и църквата “Св.Никола” изключително запазена средновековна църква. В непосредствена близост е по-новата църква “Успение Богородично”,недалеч се издига Часовниковата кула градена от неизвестен майстор през 1812 г.Интересни за наблюдение са и Разсукановите къщи-ансамбъл от 5 къщи залепени една до друга и под един покрив във характерен възрожденски архитектурен стил. Намират се по пътя покрай църквата “Рождество Богородично” през моста и веднага насреща.

Велико Търново Намира се на 35 км от Мирьовата къща и има два различни начина да се стигне до града.Първия е през град Елена и по пътя за Лясковец.На кръстовището със главния път от Варна се завива наляво към Велико Тълново.Другия път е покрай Язовир Йовковци през село Яковци и посока на дясно към Плаково и Дебелец.Във Дебелец се минава през града и се включва във главния път от Гурково за Велико Търново известен като прохода на републиката. Велико Търново е бил столица на Второто Българското царство през XII-XIV век както и столица на Третото Българско царство от 1878 г.Във Велико Търново е приета съвременната конституция на модерна България във сградата на Народното събрание-сега музей.Интересен е и Историческия музей във непосредствена близост до Народното събрание.Най-голяма атракция е разглеждането на средновековната крепост със църква и дворец на хълма Царевец.Вечер в определени дни има аудио визуално шоу Царевград Търнов - Звук и Светлина Не по-малко известна е църквата Св.40 мъченици.Изградена през XII век от цар Иван Асен и осветена на 9 март ­ в деня на Св. Четиридесет Севастийски мъченици в чест на победата над епирският владетел Теодор Комнин . В храма са отслужвани тържествена литургия и молебен по случай откриването на Учредителното събрание (10 февруари 1879 г.), избирането на Александър Батенберг за български княз (27 юли 1879 г.), избирането на Фердинанд за български княз (2 август 1897 г.).

themiroscottage.com 2011 | admin