Манастири

Едва ли има по богата област на манастири от Еленско и Търновско.По различни пътища може да посетите описаните манастири.

Килифаревския манастир “Рождество Богородично” е разположен на 20 км от Мирьовата къща по пътя за Търново през Плаково в центъра на Плаково има пътна табела указваща посока към Килифарево.Основан е през 1348 г. От исихаст Теодосий Търновски с подкрепата на цар Иван Александър. Теодосий Търновски става игумен на манастира и полага основите на Килифаревската книжовна школа.През 1360 г. школата е имала най-малко 460 послушника.Един от най-известните ученици на школата е първия български патриарх Евтимий Търновски.През 1718 г. заедно със общата реконструкция на манастира е изградена малка църква “Рождество Богородично” във местността “Градището” със два паркалиса посветени на Иван Рилски и Теодосий Търновски,които са запазени до днес и може да бъдат посетени.Интересна е дърворезбата на иконостаса във параклиса на Теодоси Търновски , изящна работа на Тревненски дърворезбари. Тел.00359 6114/2480

Капиновския манастир "СВ.Николай Чудотворец" се намира на 24 км от Мирьовата къща по асфалтов път.Може да се отиде и пеша от Мирьовата къща.Разстоянието е 5 км и се изминава за около 2 часа.Посоката е северозапад през кота 744. Построен през 1272 г. на брега на река Веселина Изживява разцвета си след построяване на жилищнота част през 1856 г.Стените на манастира са високи 8 метра и широки 1,5 метра.Архитектурата на манастирския ансамбъл е внушителна и създава впечатление за средновековна крепост.Иконите на дървеният иконостас са изписани от тревненския зограф Папа Витан..Във главната църква “Св.Никола” има запазен монументален стенопис със разгъната сцена на “Страшния съд”. Непосредствено до Капиновския манастир, на р. Веселина, се намира красивия Капиновски водопад.

Плаковски манастир “Св.Пророк Илия” се намира в съседство със Капиновския манастир на 2 км. източно. Манастирът е построен през 1280. През 1835 година в манастира била организирана Велчовата завера , въстание срещу османците завършило със неуспех.Под камбанарията има паметен надпис с участниците във заверата.През 1845 година, била построена манастирската църква "Св. Илия" във атонски стил рядко явление в българската архитектура. През 1845 г. Захарий Зограф изрисувал икона със образа на Христос Велик архиерей с Дванадесетте апостоли. През 1865 г първомайстор Никола Фичев/Кольо Фичето/ изградил величествена 26-метрова камбанария с фасадна декоративна зидария, каменна чешма и двуетажни жилищни крила.

Преображенски манастир. Намира се на 42 км от Мирьовата къща и на 6 км. от Велико Търново по пътя за Русе-Е85 като се следва указателна табела. Манастира и съборната църква “Свето Преображение” са строени през 14-ти век. Впечатлява живописната украса, създадена от Захари Зограф. В продължение на три години (1849 – 1851) той работи върху някои от шедьоврите на възрожденското изкуство. Най-голямо внимание заслужават труда му по олтара на храма (живопис и икони), както и красивата стенна рисунка на име “Колелото на живота” на външната стена на църквата. Интерес буди и майсторската дърворезба от 19-ти век на име “Царските двери”.

Мерданския манастир Св. 40 мъченици се намира в село Мерданя на 12 км сверно от Елена. построен през 1853г. от богатият еленчанин, Хаджи Кесарий Хорозов на място където в средните векове е имало манастир. Впоследствие става първия игумен на новооткрития манастир. Запазени са икони от 19 век, рисувани предимно от представители на Тревненската школа като Зограф Ценю Симеонов 00359 619/279

Марянския манастир. Намира се на 8 км от мирьовата къща в посока югоизток.Стига се по асфалтов път.След излизането от Елена във посока Сливен на 3 км. във село Марян.Построен е 1835 г. със общи усилия и финансови дарения на местните жители.Интересно е да се посети и Христовския водопад,който се намира недалеч от манастира. Върви се на юг срещу течението на Мийковска река по маркирана еко-пътека, с обособени кътове за отдих – пейки и барбекю. Водопада е висок 9 м.В околностите има и скали за катерене.

themiroscottage.com 2011 | admin